Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet!

Ide írhatod maximum 250 karakter hosszúságban a honlap leírását ill. szlogenjét. A leírás fontos a weboldal látogatottá tételében, ezért érdemes jól megszövegezni.

Birsalma:

 

A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén őshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg.

 

Segíti az emésztést, méregtelenítést

Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását. Kevés cukrot tartalmaz. Nyákoldó hatású, természetes pektinekben gazdag. Sárga színének köszönhetően elősegíti az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert. Ha a téli időszakban fáradtak vagy lehangoltak vagyunk, a sárga szín segít felfrissülni. A népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is használják. Krémje aranyér ellen hatásos.

Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is.

 

 

Fekete berkenye (ARONIA):

A fekete berkenye (aronia) a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb "P"-vitamintartalommal (rutin, citrin, heszperidin stb.) rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát, megelőzve azok szklerozisát.

Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a rádioaktív stronciumot és kobaltot, mindemellett nincsen negatív hatással az emberi szervezetre.

A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a "P és K1" vitaminokkal együtt.

Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívűl magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik.

Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen.

Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését.

Ezért fogyasztása előnyös erős vérzések esetén és besugárzással és antikoagulánsokkal történt gyógyítás után. Fogyasztása előnyös a magas vérnyomásos betegek számára a betegség mindhárom stádiumában.

Tartalmaz továbbá jelentős mennyiségű jódot, és van benne A, B2, E, K, PP, vitamin, makro-mikroelemek: kálcium, vas, bór, réz, mangán, molibdén.

 

Banán:

 

A banánról köztudott, hogy egészséges, csak azt nem tudják sokan, hogy mennyire az. A banán ugyanis afféle szupergyümölcs, amelynek fogyasztásával rengeteg jót tehetünk magunknak. A banán fontos energiaforrás, az aktív életmódot folytatók számára bármilyen energiaszelettel felér, s emellett számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne.

banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.

 A banánnak magas a kálium, ellenben alacsony a nátrium tartalma, így a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is segít fenntartani. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres banánfogyasztással csökkenthető a vérnyomás. A folyadékháztartáshoz az is hozzájárul, hogy a banán 75%-ban vizet tartalmaz. Ezen kívül magnézium és foszfor is található a gyümölcsben, amely főleg a gyerekek esetében izgalmas, hiszen ezek az anyagok csontok, izmok, idegek működésében, növekedésében játszanak fontos szerepet.

Egy átlagos méretű banán nagyjából 100 kalóriát, 27 g szénhidrátot és 3 g elemi rostot tartalmaz. Ennek fényében elmondhatjuk, hogy a banán ugyan tényleg több kalóriát tartalmaz, mint egy normál méretű alma, de igazán nem hizlaló, kivéve ha mértéktelenül fogyasztjuk. Édességének köszönhetően ugyanis könnyedén kiválthatóak vele a sokkalta több kalóriát és szénhidrátot tartalmazó édességek, így fogyókúrás programokba is tökéletesen beilleszthető, hiszen a benne lévő tápanyagoknak, a vízhajtó hatásnak és a természetes édességének köszönhetően igazán belefér bármilyen fogyókúrába.

A sportolók, gyerekek számára pedig azért ideális, mert magasabb kalóriatartalma mellett a glükózból, fruktózból és szacharózból felépülő cukortartalma hosszan elnyújtva biztosít energiát a szervezet számára.

banánban található triptofán nevű fehérjének köszönhetően nem csak jóllakottak és egészségesek leszünk, hanem boldogok is. Ez a fehérje ugyanis segít a szervezetnek szerotonint és dopamint előállítani, amely vegyi anyagok részben felelősek a boldogságérzetünkért.

A banán magas élelmi rost tartalmának köszönhetően a különféle emésztési problémákra is megoldást jelenthet. Serkenti és normalizálja a bélműködést, a benne lévő anyagok táplálják a vastagbélben található baktériumokat, így nem csak az emésztésünk javul, hanem az immunrendszert is támogathatjuk egy-egy banánnal. Napi egy banánnal az időskori látásromlást is megelőzhetjük, és a szélütés ellen is tehetünk, sőt a gazdag antioxidáns tartalomnak köszönhetően a banánfogyasztással a veserák kialakulásának kockázata is csökken, magas vastartalma jóvoltából pedig a vérszegénység ellen küzdhetünk a banánnal. A banán ezen kívül természetes savlekötő, így gyomorégés esetén is remek megoldás, ha megeszünk egy kisebb banánt.

banán húsán kívül a banán héját is érdemes felhasználni. Bőrproblémákra, a hajszerkezet javítására, a haj természetes fényének visszaadására ideális megoldást jelenthet a luteinben és káliumban gazdag banánhéj.

 

Bodza:

 

A bodza terápiás használata és gyógyhatásai

  • Az indiánok fertőzések kezelésére használták a bodzát.
  • Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit.
  • Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. Folyadékként is felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
  • A tanulmányok azt mutatják, hogy a bodza kivonat hatékony kezelés az influenzára. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. A közelmúltban tesztelték a bogyó egyik elfogadott kivonatát, és kimutatták, hogy jelentős javulást hozott az influenza tüneteinél 2-3 nap leforgása alatt.
  • Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. Itt nálunk Európában gyakran használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
  • Kimutatták a bodzáról, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre.
  • A magas koleszterinszintben szenvedőket vizsgálva, korai jelentések szerint a bodzaszörpcsökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".
  • A bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Gyógynövényként is használják, immunrendsze-erősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.
  • A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.

 

A bodza alkalmazása

  • Folyékony bodza kivonat: A folyékony bodza kivonatot 5 ml-től (gyerekeknél) 10 ml-ig (felnőtteknél) adagokban igyuk naponta kétszer, és lehet keverni más gyümölcslevekkel.
  • Bodza tea: A tea elkészítéséhez, forralj fel 3-5 g szárított virágot 250 ml (1 csésze) vízben, és főzd 10-15 percig. Naponta háromszor is ihatjuk ezt a teát.
  • A bodza kérge vagy a gyökér kérge: A kérget is gyökeret frissen kell használni. Használjunk 5 ml kérget vagy gyökeret fél csésze, forrásban lévő vízhez. Ne igyunk többet egy nap, mint egy csészével, és egy alkalommal csak egy kortyot fogyasszunk.
  • bodza gyakran kapható tinktúrák, folyékony kivonatok, tabletták, szörpök, nemzetközileg elfogadott kivonatú kapszulák és torok spray-ek formájában.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 2
Havi: 2
Össz.: 595

Látogatottság növelés
Oldal: B
Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet! - © 2008 - 2024 - gyumolcsfajtak.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »