Birsalma:
A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén őshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg.
Fekete berkenye (ARONIA):
A fekete berkenye (aronia) a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb "P"-vitamintartalommal (rutin, citrin, heszperidin stb.) rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát, megelőzve azok szklerozisát.
Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a rádioaktív stronciumot és kobaltot, mindemellett nincsen negatív hatással az emberi szervezetre.
A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a "P és K1" vitaminokkal együtt.
Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívűl magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik.
Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen.
Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését.
Ezért fogyasztása előnyös erős vérzések esetén és besugárzással és antikoagulánsokkal történt gyógyítás után. Fogyasztása előnyös a magas vérnyomásos betegek számára a betegség mindhárom stádiumában.
Tartalmaz továbbá jelentős mennyiségű jódot, és van benne A, B2, E, K, PP, vitamin, makro-mikroelemek: kálcium, vas, bór, réz, mangán, molibdén.
Banán:
A banánról köztudott, hogy egészséges, csak azt nem tudják sokan, hogy mennyire az. A banán ugyanis afféle szupergyümölcs, amelynek fogyasztásával rengeteg jót tehetünk magunknak. A banán fontos energiaforrás, az aktív életmódot folytatók számára bármilyen energiaszelettel felér, s emellett számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne.
A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.
A banánnak magas a kálium, ellenben alacsony a nátrium tartalma, így a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is segít fenntartani. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres banánfogyasztással csökkenthető a vérnyomás. A folyadékháztartáshoz az is hozzájárul, hogy a banán 75%-ban vizet tartalmaz. Ezen kívül magnézium és foszfor is található a gyümölcsben, amely főleg a gyerekek esetében izgalmas, hiszen ezek az anyagok csontok, izmok, idegek működésében, növekedésében játszanak fontos szerepet.
Egy átlagos méretű banán nagyjából 100 kalóriát, 27 g szénhidrátot és 3 g elemi rostot tartalmaz. Ennek fényében elmondhatjuk, hogy a banán ugyan tényleg több kalóriát tartalmaz, mint egy normál méretű alma, de igazán nem hizlaló, kivéve ha mértéktelenül fogyasztjuk. Édességének köszönhetően ugyanis könnyedén kiválthatóak vele a sokkalta több kalóriát és szénhidrátot tartalmazó édességek, így fogyókúrás programokba is tökéletesen beilleszthető, hiszen a benne lévő tápanyagoknak, a vízhajtó hatásnak és a természetes édességének köszönhetően igazán belefér bármilyen fogyókúrába.
A sportolók, gyerekek számára pedig azért ideális, mert magasabb kalóriatartalma mellett a glükózból, fruktózból és szacharózból felépülő cukortartalma hosszan elnyújtva biztosít energiát a szervezet számára.
A banánban található triptofán nevű fehérjének köszönhetően nem csak jóllakottak és egészségesek leszünk, hanem boldogok is. Ez a fehérje ugyanis segít a szervezetnek szerotonint és dopamint előállítani, amely vegyi anyagok részben felelősek a boldogságérzetünkért.
A banán magas élelmi rost tartalmának köszönhetően a különféle emésztési problémákra is megoldást jelenthet. Serkenti és normalizálja a bélműködést, a benne lévő anyagok táplálják a vastagbélben található baktériumokat, így nem csak az emésztésünk javul, hanem az immunrendszert is támogathatjuk egy-egy banánnal. Napi egy banánnal az időskori látásromlást is megelőzhetjük, és a szélütés ellen is tehetünk, sőt a gazdag antioxidáns tartalomnak köszönhetően a banánfogyasztással a veserák kialakulásának kockázata is csökken, magas vastartalma jóvoltából pedig a vérszegénység ellen küzdhetünk a banánnal. A banán ezen kívül természetes savlekötő, így gyomorégés esetén is remek megoldás, ha megeszünk egy kisebb banánt.
A banán húsán kívül a banán héját is érdemes felhasználni. Bőrproblémákra, a hajszerkezet javítására, a haj természetes fényének visszaadására ideális megoldást jelenthet a luteinben és káliumban gazdag banánhéj.
Bodza: